Dzisiaj jest: Niedziela, 20.09.2020 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka przekładana z kiełbasą i cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Jeżeli nie liczymy kalorii do beszamelu można dodać śmietanę lub ser żółty. Do zapiekanki przekładanej z kiełbasą i cukinią można dodać również pokrojone pieczarki lub paprykę.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  kalafior
  • 300 g  cukinia
  • 300 g  kiełbasa
    drobiowa
  • 40 g  masło
  • 40 g  mąka
  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 600 ml  mleko
  • oliwa z oliwek
    do formy
  • 60 g  bułka tarta
  • 1 garść  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kalafior oczyść, podziel na różyczki i ugotuj w osolonej wodzie. Gdy kalafior będzie półtwardy, odcedź go i osącz. Cukinię umyj i razem z kiełbasą pokrój w plasterki.
  2. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki przygotuj zasmażkę. Zalej ją mlekiem i dokładnie wymieszaj. Uzyskany beszamel dopraw solą oraz białym pieprzem i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez 15 minut.
  3. Formę natłuść oliwą i ułóż w niej kalafior, cukinię i kiełbasę. Dopraw solą oraz czarnym pieprzem i zalej beszamelem. Wierzch zapiekanki posyp bułką tartą i posiekaną natką pietruszki. Piecz 25 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE