Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 3/4 szklanki ryż
- 1 sztuka filet z kurczaka
- 6 plastrów ser żółty
- 1 łyżka olej
- 1 kawałek por
- 2 sztuki ogórek kiszony
- 1/2 puszki kukurydza konserwowa
- 2 łyżki majonez
- 2 łyżki jogurt grecki
- 2 łyżki keczup
pikantny - 2 ząbki czosnek
- 1 łyżeczka przyprawa gyros
- 1 sztuka papryka czerwona
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź. Mięso umyj, pokrój w kostkę.
- Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju. Oprósz przyprawą gyros. Paprykę oraz por umyj i razem z ogórkami pokrój w kostkę. Warzywa dorzuć do kurczaka i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wsyp ugotowany ryż oraz osączoną kukurydzę. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Majonez połącz z jogurtem, keczupem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Na wierzchu ułóż plastry sera. Piecz przez 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku