Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
20 dag mąki + 2 łyżki
1 sztuka jajko
10 dag masła + 2 łyżki
80 dag brukselki
30 dag gotowanej wędzonki
400 ml mleka
pieprz biały mielony
1 szczypta gałki muszkatołowej
15 dag startego sera żółtego
paseczki czerwonej papryki do dekoracji
tłuszcz i mąka do wysmarowania formy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- 20 dag mąki przesiej na stolnicę. Na środku zrób wgłębienie i wbij jajko. Następnie dodaj miękkie masło, odrobinę soli i 2 łyżki zimnej wody. Energicznie zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 40 minut.
- Brukselkę oczyść, włóż do osolonego wrzątku i gotuj przez 8 minut. Następnie odcedź i osącz na sicie. Wędzonkę pokrój w kostkę.
- Z reszty masła oraz mąki przygotuj jasną zasmażkę, zalej mlekiem i wymieszaj. Beszamel dopraw solą, białym i czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Sos gotuj jeszcze 5 minut. Następnie dodaj do niego wędzonkę, brukselkę oraz połowę startego sera. Całość wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj. Wyłóż nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę. Przełóż farsz i wstaw do piekarnika. Zapiekaj 40 minut w temperaturze 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia danie posyp pozostałym serem. Przed podaniem zapiekankę udekoruj papryką.
Źródło przepisu: Smacznego!