Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg mięsa mielonego
2 sztuki cukinie
1 sztuka cebula
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
3.5 łyżeczki sosu sojowego
sól
pieprz
mielone chili
2 sztuki pomidory
150 g sera typu feta
10 sztuk czarnych oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso mielone, rozdrobnij je widelcem i smaż przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem oraz chili. Smaż jeszcze 5 minut.
- Cukinie umyj, osusz, pokrój w grube krążki, a te w ćwiartki. Odłóż garść, a resztę zrumień na odrobinie rozgrzanej oliwy, skrapiając sosem sojowym. Zrumienioną cukinię wsyp do masy mięsnej, wymieszaj, przykryj i podduś przez chwilę.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim masę mięsną z cukinią, mocno ugniatając łyżką. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i posyp oregano. W palcach rozkrusz ser feta i rozsyp na wierzchu. Dodatkowo rozrzuć oliwki. Całość skrop oliwą. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moje smaki życia