Dzisiaj jest: Czwartek, 19.05.2022 Imieniny: Piotra i Mikołaja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z cukinią


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  mięsa mielonego
  • 2 sztuki cukinie
  • 1 sztuka cebula
  • 4 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka  oregano
  • 3.5 łyżeczki  sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • mielone chili
  • 2 sztuki pomidory
  • 150 g  sera typu feta
  • 10 sztuk czarnych oliwek

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj mięso mielone, rozdrobnij je widelcem i smaż przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem oraz chili. Smaż jeszcze 5 minut.
  2. Cukinie umyj, osusz, pokrój w grube krążki, a te w ćwiartki. Odłóż garść, a resztę zrumień na odrobinie rozgrzanej oliwy, skrapiając sosem sojowym. Zrumienioną cukinię wsyp do masy mięsnej, wymieszaj, przykryj i podduś przez chwilę.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim masę mięsną z cukinią, mocno ugniatając łyżką. Na wierzchu ułóż pokrojone pomidory i posyp oregano. W palcach rozkrusz ser feta i rozsyp na wierzchu. Dodatkowo rozrzuć oliwki. Całość skrop oliwą. Piecz 35-40 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE