Dzisiaj jest: Niedziela, 28.11.2021 Imieniny: Grzegorza i Zdzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zapiekanka z dyni i wędzonego boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 30 dag  mąki
  • 15 dag  zimnego masła
  • 50 dag  obranej dyni
  • 15 dag  wędzonego boczku w plastrach
  • 3/4 szklanki  śmietany 30%
  • 3 sztuki duże jajka
  • tłuszcz
  • odrobina mąki do formy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekaj z masłem, dodaj 4 łyżki wody oraz szczyptę soli i szybko zagnieć gładkie ciasto. Następnie owiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Dynię pokrój w plastry i sparz mocno w osolonej wodzie. Jajka zmiksuj ze śmietaną i dopraw do smaku odrobiną soli oraz pieprzu.
  3. Formę posmaruj tłuszczem, po czym oprósz mąką.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim natłuszczoną blaszkę, formując wysokie brzegi. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiecz na złoty kolor (10 min.) w temperaturze 200 st. C. Na podpieczony spód wyłóż plastry dyni oraz boczku i całość zalej śmietaną połączoną z jajkami. Piecz 30 minut w temperaturze 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE