Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 8 sztuk ziemniaki
- 1 sztuka por
- 200 g kiełbasa wiejska
- 100 g szynka
wędzona - 1 garść grzyby suszone
- 300 g ser żółty
- 200 ml śmietana
słodka - 1 opakowanie zupa grzybowa
z proszku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.
- Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w paski. Por umyj, oczyść i pokrój w krążki. Grzyby ugotuj, pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki podziel na 2 części.
- Zupę połącz ze śmietanką, dokładnie wymieszaj.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: ziemniaki, kiełbasę, por, szynkę, grzyby, ser żółty. Następnie ułóż drugą warstwę składającą się z ułożonych w tej samej kolejności składników.
- Zalej wszystko śmietaną połączoną z zupą. Kilka razy postukaj naczyniem o blat, aby płyn spłynął na spód. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia