Dzisiaj jest: Wtorek, 29.09.2020 Imieniny: Michała i Michaliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka z grzybami i wędliną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z grzybami i wędliną to doskonały pomysł na zużycie resztek z lodówki. Zamiast suszonych grzybów można do niej dodać, np. pieczarki.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 8 sztuk  ziemniaki
  • 1 sztuka  por
  • 200 g  kiełbasa wiejska
  • 100 g  szynka
    wędzona
  • 1 garść  grzyby suszone
  • 300 g  ser żółty
  • 200 ml  śmietana
    słodka
  • 1 opakowanie  zupa grzybowa
    z proszku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie. Odcedź i pokrój w grubsze plastry.
  2. Kiełbasę obierz z osłonki, pokrój w plasterki. Szynkę pokrój w paski. Por umyj, oczyść i pokrój w krążki. Grzyby ugotuj, pokrój w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Wszystkie składniki podziel na 2 części.
  3. Zupę połącz ze śmietanką, dokładnie wymieszaj.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami: ziemniaki, kiełbasę, por, szynkę, grzyby, ser żółty. Następnie ułóż drugą warstwę składającą się z ułożonych w tej samej kolejności składników.
  5. Zalej wszystko śmietaną połączoną z zupą. Kilka razy postukaj naczyniem o blat, aby płyn spłynął na spód. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moja kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE