Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g piersi indyka
- 300 g pieczarek
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki kremówki
- 2 łyżki mąki
- 1 sztuka brokuł
- 100 g goudy
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w cienkie plasterki. Pieczarki obierz, pokrój w ćwiartki i podsmaż na suchej patelni. Następnie dodaj masło, olej i smaż przez 4 minuty. Podlej wszystko bulionem, zagotuj.
- Następnie dodaj pokrojonego indyka, przykryj pokrywką i duś przez 15 minut. Po tym czasie dodaj kremówkę wymieszaną z mąką, dopraw solą oraz pieprzem i zagotuj.
- Brokuła obgotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem szczypty cukru, odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej wszystko sosem z patelni. Wierzch posyp tartą goudą. Piecz 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Źródło przepisu: Palce lizać