Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
40 g masło
40 g mąka
900 ml mleko
4 sztuki kalarepa
2 sztuki ziemniaki
150 g ser żółty
150 g szynka
pomidorki koktajlowe
do dekoracjinatka pietruszki
do dekoracjisól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na patelni rozpuść masło. Stale mieszając stopniowo dodawaj mąkę i podsmaż. Następnie dolej mleko i ciągle mieszając doprowadź sos do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie gładki i gęsty. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw.
- Kalarepy i ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plastry. Lekko dopraw solą. Ser zetrzyj na tarce o małych oczkach. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do naczynia żaroodpornego wlej cienką warstwę beszamelu, posyp porcją startego sera i pokrojonej szynki.
- Następnie ułóż plastry kalarepy oraz ziemniaków i ponownie posmaruj sosem beszamelowym. Układanie warstw kontynuuj do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić beszamel i ser.
- Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz 40 minut w 200 st. C. Następnie lekko przestudź i podziel na porcje. Podawaj udekorowane natką i pomidorkami koktajlowymi.
Źródło przepisu: Smacznego!