Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
150 g kaszy gryczanej
150 g wędzonego boczku
1 sztuka cebula
3 sztuki jajka
1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka
garść natki pietruszki
4 sztuki gałązki świeżego tymianku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż boczek, a następnie dodaj cebulę oraz tymianek. Gdy cebula się zeszkli, zdejmij patelnię z ognia, dodaj kaszę oraz posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżeczką oleju. Wyłóż do niego farsz z kaszy. Na wierzch wbij 2 jajka, oprósz je solą i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki życia