Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z kaszą gryczaną, boczkiem i jajkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 1 - 2 osób


Składniki

  • 150 g  kaszy gryczanej
  • 150 g  wędzonego boczku
  • 1 sztuka cebula
  • 3 sztuki jajka
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego + 1 łyżeczka
  • garść natki pietruszki
  • 4 sztuki gałązki świeżego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Boczek pokrój w kostkę, a cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmaż boczek, a następnie dodaj cebulę oraz tymianek. Gdy cebula się zeszkli, zdejmij patelnię z ognia, dodaj kaszę oraz posiekaną natkę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem, dodaj jajko i wymieszaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżeczką oleju. Wyłóż do niego farsz z kaszy. Na wierzch wbij 2 jajka, oprósz je solą i zapiekaj 15 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE