Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 8 sztuk udek z kurczaka
- 600 g pomidorków koktajlowych
- 1 sztuka cukinia
- oliwa
- czerwony ocet winny
- kilka gałązek oregano
- sól
- pieprz
- Sos jogurtowy
- 100 ml gęstego jogurtu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 sztuki pęczka koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Młode ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będą prawie miękkie. Odcedź je i odparuj.
- Mięso z udek kurczaka oddziel od kości i pokrój w dość spore kawałki. Posmaruj oliwą, oprósz solą oraz pieprzem.
- Przyrumień mięso na rozgrzanej oliwie z każdej strony, a następnie odsącz z tłuszczu i przełóż do dużego naczynia żaroodpornego.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a większe podziel na ćwiartki. Cukinię pokrój najpierw na centymetrowe talarki, a następnie na ćwiartki.
- Wymieszaj ziemniaki, pomidorki i cukinię z kurczakiem.
- Rozetrzyj listki oregano. Dodaj do nich 4 łyżki oliwy i łyżkę octu winnego oraz szczyptę soli i chwilę ucieraj.
- Mięso oraz warzywa polej sosem i wymieszaj.
- Wstaw zapiekankę na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Ziemniaki powinny się przyrumienić.
- Jogurt wymieszaj z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Zapiekankę podawaj z sosem jogurtowym.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka