Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
70 dag filetów z kurczaka
1 sztuka puszka groszku
1 sztuka por
50 dag pieczarek
3 sztuki cebule
3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki przyprawy do kurczaka
40 dag żółtego sera
15 dag majonezu
sól
pieprz
2 łyżki maggi
15 dag przecieru pomidorowego
tłuszcz do posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Lekko rozbij. Z obu stron posyp przyprawą do kurczaka. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Duś 10 minut. Groszek odsącz i wsyp do pieczarek z cebulą. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
- Pora oczyść, pokrój w talarki. Posyp nim zapiekankę. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
- Majonez wymieszaj z przecierem pomidorowym i maggi. Tak powstałym sosem polej zapiekankę. Piecz 75 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!