Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 70 dag filetów z kurczaka
- 1 sztuka puszka groszku
- 1 sztuka por
- 50 dag pieczarek
- 3 sztuki cebule
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 40 dag żółtego sera
- 15 dag majonezu
- sól
- pieprz
- 2 łyżki maggi
- 15 dag przecieru pomidorowego
- tłuszcz do posmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Lekko rozbij. Z obu stron posyp przyprawą do kurczaka. Ułóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
- Cebule obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Pieczarki oczyść, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, dodaj do smażącej się cebuli. Duś 10 minut. Groszek odsącz i wsyp do pieczarek z cebulą. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do naczynia żaroodpornego z kurczakiem.
- Pora oczyść, pokrój w talarki. Posyp nim zapiekankę. Na wierzch zetrzyj żółty ser.
- Majonez wymieszaj z przecierem pomidorowym i maggi. Tak powstałym sosem polej zapiekankę. Piecz 75 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!