Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z kurczakiem i makaronem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 500 g  makaronu penne
  • 300 g  filetów z piersi kurczaka
  • 100 g  żółtego sera gouda
  • 150 g  marchwi
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 2 ząbki  czosnku
  • 250 ml  mleka
  • 2 łyżki  śmietany 18%
  • 3 łyżki  oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka  tymianku
  • 1/2 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka pokrój w paski, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Marchewkę pokrój w kostkę, podsmaż przez 5 minut na oleju, który został po smażeniu mięsa, dopraw solą i cukrem.
  2. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Następnie wsyp marchewkę, skórkę z cytryny, mięso, posiekaną natkę pietruszki, utarty z odrobiną soli czosnek oraz makaron. Przypraw masę tymiankiem, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
  3. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę zalej mlekiem i cały czas mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej makaron z kurczakiem. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE