Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g makaronu penne
- 300 g filetów z piersi kurczaka
- 100 g żółtego sera gouda
- 150 g marchwi
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml mleka
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- cukier
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka pokrój w paski, oprósz solą oraz pieprzem i usmaż na rozgrzanym oleju. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź. Marchewkę pokrój w kostkę, podsmaż przez 5 minut na oleju, który został po smażeniu mięsa, dopraw solą i cukrem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oleju. Następnie wsyp marchewkę, skórkę z cytryny, mięso, posiekaną natkę pietruszki, utarty z odrobiną soli czosnek oraz makaron. Przypraw masę tymiankiem, solą oraz pieprzem i wymieszaj.
- W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę zalej mlekiem i cały czas mieszając, zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodaj śmietanę, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem zalej makaron z kurczakiem. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka