Dzisiaj jest: Wtorek, 24.05.2022 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z makaronem orzo


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • olej
  • 600 g  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki  słodkiej mielonej papryki
  • 450 g  pomidorów krojonych z puszki
  • sól
  • pieprz
  • 250 g  makaronu orzo
  • 4 łyżki  kwaśnej śmietany
  • 1 pęczek  świeżego tymianku
  • 200 g  sera feta

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni. Dodaj 600 g mięsa mielonego i smaż na małym ogniu do czasu, aż mięso uformuje się w grudki.
  2. Zawartość patelni dopraw do smaku 1 łyżeczką cynamonu, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, solą oraz pieprzem. Całość połącz z krojonymi pomidorami z puszki i duś 10 minut na małym ogniu.
  3. Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Odcedź go, przelej zimną wodą, odstaw do ocieknięcia i wymieszaj z kwaśną śmietaną. Połowę makaronu przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Na makaron wyłóż połowę mięsnej masy, resztę makaronu, a następnie pozostałe mięso. Na wierzchu rozłóż kilka gałązek tymianku oraz rozdrobniony ser feta. Danie piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj pozostałym tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE