Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
200 g makaronu świderki
1 sztuka cukinia
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
2 sztuki pomidory
2 łyżki oleju rzepakowego
4 łyżki keczupu pikantnego
80 g sera gouda
sól
pieprz czarny mielony
1/2 opakowania miksu sałat
1 łyżka soku z cytryny
2 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, osusz i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w półplasterki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso i smaż razem przez 4 minuty. Po tym czasie dołóż cukinię, pomidory i keczup. Podlej wszystko 3 łyżkami wody, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś przez 5 minut.
- Uzyskany sos wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki. Gotowe danie podawaj z sałatą skropioną winegretem z oleju i soku z cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia