Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g makaron świderki
450 g piersi z kurczaka
2 sztuki cebula
1 sztuka kalafior
1 sztuka żółta papryka
2 sztuki marchewki
1 sztuka pomidor
olej
sól
grubo mielony pieprz
- Sos:
1 szklanka gęsta śmietana 18%
1 szklanka mleko
3 sztuki jajka
70 g żóły ser
starty1 łyżeczka czerwona czubryca
1 łyżeczka majeranek
1 łyżeczka bazylia
2 szczypty tymianek
gałka muszkatołowa
sól czosnkowa
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki sosu wrzuć do miski i wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój. Kalafior podziel na różyczki i podduś.
- Kurczaka pokrój na kawałki, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z warzywami i makaronem.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną, włóż do niego składniki zapiekanki. Wierzch udekoruj kawałkami pomidora i zalej sosem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka