Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g makaron świderki
- 450 g piersi z kurczaka
- 2 sztuki cebula
- 1 sztuka kalafior
- 1 sztuka żółta papryka
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pomidor
- olej
- sól
- grubo mielony pieprz
- Sos:
- 1 szklanka gęsta śmietana 18%
- 1 szklanka mleko
- 3 sztuki jajka
- 70 g żóły ser
starty - 1 łyżeczka czerwona czubryca
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka bazylia
- 2 szczypty tymianek
- gałka muszkatołowa
- sól czosnkowa
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wszystkie składniki sosu wrzuć do miski i wymieszaj. Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
- Cebulę, marchewkę i paprykę pokrój. Kalafior podziel na różyczki i podduś.
- Kurczaka pokrój na kawałki, oprósz solą oraz pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju. Wymieszaj z warzywami i makaronem.
- Żaroodporne naczynie wysmaruj margaryną, włóż do niego składniki zapiekanki. Wierzch udekoruj kawałkami pomidora i zalej sosem. Piecz 30 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka