Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
500 g mięsa mielonego
10 sztuk ziemniaków
1 sztuka cebula
1 sztuka marchewka
1/4 sztuki selera
5 łyżek mleka
5 łyżek śmietanki kremówki
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Marchewkę i seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i razem z mięsem dodaj do smażącej się cebuli. Dopraw do smaku.
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź. Następnie przesyp ziemniaki do miski. Dodaj mleko oraz śmietankę i utłucz wszystko na puree.
- Mięso z warzywami przełóż do naczynia żaroodpornego. Na mięso wyłóż ziemniaczane puree i ułóż na nim kawałki masła. Zapiekaj 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka