Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g obranych ziemniaków pokrojonych w grubsze plastry
1 sztuka czerwona papryka
300 g mięsa mielonego
150 g startego sera żółtego
200 ml przecieru pomidorowego
sól
pieprz
rozmaryn
tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Paprykę umyj, oczyść z nasion i pokrój w dużą kostkę. Ziemniaki podsmaż na patelni, przełóż na talerz. Na pozostałym po smażeniu ziemniaków tłuszczu podsmaż paprykę.
- Mięso podsmaż na patelni bez tłuszczu. Do mięsa dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj i duś jeszcze 5 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż w nim warstwami ziemniaki, paprykę wymieszaną z mięsem, ser i ponownie ziemniaki. Całość posyp żółtym serem i rozmarynem. Piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia