Dzisiaj jest: Poniedziałek, 15.08.2022 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Zapiekanka z mięsem i kapustą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z mięsem i kapustą najlepiej podawać z gotowanymi ziemniaczkami. Przepis można urozmaicić dodając do mięsa ugotowany ryż.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 główka  kapusta
    średniej wielkości
  • 1 sztuka  cebula
  • 80 g  smalec
  • 1 sztuka  liście laurowe
  • 1 sztuka  goździki
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 łyżka  masło
  • 500 g  mięso mielone
  • 50 g  boczek
    tłusty, w cienkich plastrach
  • 2 łyżki  śmietana
    kwaśna

Sposób przyrządzania:

  1. Z kapusty oderwij przywiędłe liście. Umyj główkę kapusty i blanszuj przez chwilę we wrzątku. Następnie oddziel od główki 8 dużych liści.
  2. Główkę kapusty przekrój na ćwiartki, usuń głąb, a resztę poszatkuj w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim kapustę z cebulą, listkiem laurowym i goździkiem. Duś, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie. Następnie dopraw do smaku solą, wyjmij liść laurowy i goździk.
  4. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż dno liśćmi kapusty. Podsmażoną kapustę wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uzyskaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Na wierzchu ułóż plastry boczku i posmaruj śmietaną.
  5. Tak przygotowaną zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 175 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE