Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 główka kapusta
średniej wielkości1 sztuka cebula
80 g smalec
1 sztuka liście laurowe
1 sztuka goździki
sól
do smakupieprz
świeżo zmielony, do smaku1 łyżka masło
500 g mięso mielone
50 g boczek
tłusty, w cienkich plastrach2 łyżki śmietana
kwaśna
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z kapusty oderwij przywiędłe liście. Umyj główkę kapusty i blanszuj przez chwilę we wrzątku. Następnie oddziel od główki 8 dużych liści.
- Główkę kapusty przekrój na ćwiartki, usuń głąb, a resztę poszatkuj w wąskie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej smalec. Podsmaż na nim kapustę z cebulą, listkiem laurowym i goździkiem. Duś, mieszając od czasu do czasu, aż kapusta zmięknie. Następnie dopraw do smaku solą, wyjmij liść laurowy i goździk.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż dno liśćmi kapusty. Podsmażoną kapustę wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Uzyskaną masę przełóż do naczynia żaroodpornego i przykryj pozostałymi liśćmi kapusty. Na wierzchu ułóż plastry boczku i posmaruj śmietaną.
- Tak przygotowaną zapiekankę przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 175 st. C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Źródło przepisu: Dania zapiekane