Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 650 g ziemniaki
- sól
do smaku - 6 łyżek mleko
- 2 łyżki masło
- 400 g brokuł
- 2 łyżki olej
+do formy - 500 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe - 1 sztuka cebula
- 2 łyżki koncentrat pomidorowy
- 125 ml bulion
- pieprz
do smaku, młotkowany - 1/2 łyżeczki oregano
suszone - 3 sztuki pomidory
- 250 g śmietana
- 50 g ser
starty - 50 g ser topiony
śmietankowy - 1 łyżka zioła prowansalskie
mieszanka, posiekane - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - gałka muszkatołowa
mielona, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedź i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.
- Mleko podgrzej i razem z masłem dodaj do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj.
- Brokuł podziel na różyczki, opłucz i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Gdy z mięsa utworzą się małe grudki, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość dokładnie, podlej bulionem i duś przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
- Pomidory umyj, pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wzdłuż ścianek naczynia ułóż różyczki brokuła, nieco bliżej środka - również w formie pierścienia - nałóż 2/3 masy mięsnej, a w sam środek włóż plastry pomidorów.
- Przełóż 2 łyżki masy ziemniaczanej do rękawa cukierniczego o wąskiej, okrągłej końcówce. Pozostałe ziemniaki rozprowadź na pomidorach.
- Na ziemniakach rozsmaruj pozostałą masę mięsną. Warstwę mięsa udekoruj ziemniaczaną masą wyciśniętą z rękawa.
- Podgrzej śmietanę na sos, dodaj starty ser i podzielony na płatki ser topiony. Mieszając podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zapiekankę polej równomiernie sosem i piecz 30 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane