Dzisiaj jest: Sobota, 26.09.2020 Imieniny: Justyny i Cypriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami to przepis na szybki i smaczny obiad.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 650 g  ziemniaki
  • sól
    do smaku
  • 6 łyżek  mleko
  • 2 łyżki  masło
  • 400 g  brokuł
  • 2 łyżki  olej
    +do formy
  • 500 g  mięso mielone
    wieprzowo-wołowe
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 125 ml  bulion
  • pieprz
    do smaku, młotkowany
  • 1/2 łyżeczki  oregano
    suszone
  • 3 sztuki  pomidory
  • 250 g  śmietana
  • 50 g  ser
    starty
  • 50 g  ser topiony
    śmietankowy
  • 1 łyżka  zioła prowansalskie
    mieszanka, posiekane
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • gałka muszkatołowa
    mielona, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut. Następnie odcedź i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę.
  2. Mleko podgrzej i razem z masłem dodaj do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj.
  3. Brokuł podziel na różyczki, opłucz i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Odcedź.
  4. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim mięso. Gdy z mięsa utworzą się małe grudki, dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj całość dokładnie, podlej bulionem i duś przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano.
  5. Pomidory umyj, pokrój w cienkie plasterki. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wzdłuż ścianek naczynia ułóż różyczki brokuła, nieco bliżej środka - również w formie pierścienia - nałóż 2/3 masy mięsnej, a w sam środek włóż plastry pomidorów.
  6. Przełóż 2 łyżki masy ziemniaczanej do rękawa cukierniczego o wąskiej, okrągłej końcówce. Pozostałe ziemniaki rozprowadź na pomidorach.
  7. Na ziemniakach rozsmaruj pozostałą masę mięsną. Warstwę mięsa udekoruj ziemniaczaną masą wyciśniętą z rękawa.
  8. Podgrzej śmietanę na sos, dodaj starty ser i podzielony na płatki ser topiony. Mieszając podgrzewaj, aż ser się rozpuści. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  9. Zapiekankę polej równomiernie sosem i piecz 30 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE