Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 główki młodej kapusty
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów
- 400 ml bulionu
- 70 g tartego sera gouda
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- słodka papryka
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę pokrój na duże kawałki i podsmaż przez 5 minut na 2 łyżkach oleju.
- Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na łyżce oleju. Następnie dodaj mięso mielone. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką i podsmaż, ciągle mieszając, przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion.
- Kapustę i mięso przełóż do 4 natłuszczonych masłem foremek. Zapiekaj 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. 5 minut przed końcem pieczenia posyp zapiekanki serem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka