Dzisiaj jest: Środa, 23.06.2021 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rozmaryn włączony do zapiekanych dań uwalnia pod wpływem temperatury jeszcze intensywniejszy smak. Dlatego też wyśmienicie komponuje się z wszelkimi serami, które długo utrzymują ciepło i pozwalają na stałe uwalnianie się apetycznego aromatu.

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaki
    młode
  • 1 sztuka  cukinia
  • 1/2 l  śmietanka
    18%, słodka
  • 100 g  boczek wędzony
  • 100 g  ser
    Aldamer
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2-3 gałązki  rozmaryn
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać starym serem.
  2. Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem.
  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 411

Przepisy: 34


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE