Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1 kg ziemniaki
młode - 1 sztuka cukinia
- 1/2 l śmietanka
18%, słodka - 100 g boczek wędzony
- 100 g ser
Aldamer - 2 sztuki żółtko z jajka
- 2 ząbki czosnek
- 2-3 gałązki rozmaryn
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać starym serem.
- Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl