Dzisiaj jest: Niedziela, 16.03.2025 Imieniny: Izabeli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z parówkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Z okrawków ciasta ściętego na brzegach można przygotować dekorację na wierzchu zapiekanki. Zapiekankę z parówkami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 250 g  parówki
  • 1 sztuka  cukinia
    mała
  • 1 sztuka  papryka
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 ząbki  czosnek
  • 2 sztuki  ziemniaki
  • 400 g  fasola czerwona konserwowa
  • 400 g  pomidory
    krojone
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 275 g  ciasto francuskie
  • 2 łyżki  mleko
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ćwiartki i gotuj przez 15 minut. Parówki obierz z osłonek, pokrój w plasterki. Warzywa pokrój na kawałki. Czosnek obierz i posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim parówki z cebulą. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć resztę warzyw i smaż razem przez 10 minut. Następnie dodaj fasolkę i pomidory z zalewą. Dopraw do smaku i duś razem przez 10 minut. Po tym czasie przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, chwilę przestudź.
  3. Zapiekankę przykryj ciastem francuskim, przyklej do rantów naczynia. Wierzch posmaruj mlekiem, ponakłuwaj w kilku miejscach. Piecz 20 minut w 190 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 2.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE