Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g parówki
1 sztuka cukinia
mała1 sztuka papryka
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
2 sztuki ziemniaki
400 g fasola czerwona konserwowa
400 g pomidory
krojone2 łyżki olej rzepakowy
275 g ciasto francuskie
2 łyżki mleko
sól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki wyszoruj, pokrój w ćwiartki i gotuj przez 15 minut. Parówki obierz z osłonek, pokrój w plasterki. Warzywa pokrój na kawałki. Czosnek obierz i posiekaj. Fasolę odsącz z zalewy.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim parówki z cebulą. Gdy cebula się zeszkli, wrzuć resztę warzyw i smaż razem przez 10 minut. Następnie dodaj fasolkę i pomidory z zalewą. Dopraw do smaku i duś razem przez 10 minut. Po tym czasie przełóż składniki do naczynia żaroodpornego, chwilę przestudź.
- Zapiekankę przykryj ciastem francuskim, przyklej do rantów naczynia. Wierzch posmaruj mlekiem, ponakłuwaj w kilku miejscach. Piecz 20 minut w 190 st. C.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia