Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg por
- 5 łyżek olej
- 500 g mięso mielone
wołowe - sól
do smaku - pieprz
świeżo zmielony, do smaku - 1 łyżka papryka (przyprawa)
słodka - 3 sztuki jajka
- 200 g jogurt naturalny
- 2 łyżki creme fraiche
- 100 g ser owczy
- 30 g orzeszki pinii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z porów oberwij zewnętrzne liście porów. Por pokrój w cienkie plasterki, przełóż je na durszlak i dokładnie opłucz. Następnie osącz na ręczniku papierowym.
- Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i usmaż mięso. Mięso stale mieszaj, aby utworzyło małe grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Do mięsa dodaj plasterki pora i 3 łyżki wody. Patelnię przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i przełóż do niego mięso z patelni.
- Jajka rozkłóć widelcem. Jogurt wymieszaj z creme fraiche, dodaj do jajek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj starty na małych oczkach ser owczy.
- Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na zapiekance. Wierzch posyp orzeszkami piniowymi. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 220 st. C.
Źródło przepisu: Dania zapiekane