Dzisiaj jest: Piątek, 28.01.2022 Imieniny: Walerego i Radomira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanka z porem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
W zapiekance z porem orzeszki piniowe można zastąpić migdałami w słupkach.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  por
  • 5 łyżek  olej
  • 500 g  mięso mielone
    wołowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 3 sztuki  jajka
  • 200 g  jogurt naturalny
  • 2 łyżki  creme fraiche
  • 100 g  ser owczy
  • 30 g  orzeszki pinii

Sposób przyrządzania:

  1. Z porów oberwij zewnętrzne liście porów. Por pokrój w cienkie plasterki, przełóż je na durszlak i dokładnie opłucz. Następnie osącz na ręczniku papierowym.
  2. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i usmaż mięso. Mięso stale mieszaj, aby utworzyło małe grudki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
  3. Do mięsa dodaj plasterki pora i 3 łyżki wody. Patelnię przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez 20 minut. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem i przełóż do niego mięso z patelni.
  4. Jajka rozkłóć widelcem. Jogurt wymieszaj z creme fraiche, dodaj do jajek i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj starty na małych oczkach ser owczy.
  5. Tak przygotowaną masę rozprowadź równomiernie na zapiekance. Wierzch posyp orzeszkami piniowymi. Tak przygotowaną zapiekankę piecz 40 minut w 220 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE