Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 sztuka bułka
czerstwa750 g ziemniaki
2 sztuki marchewki
600 g kapusta
400 g mięso mielone
1 sztuka cebula
2 łyżki olej
1 sztuka jajko
150 g kremówka
1 g pieprz
1 g sól
150 g twarożek
kremowy1 pęczek świeże zioła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bułkę namocz w zimnej wodzie. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Marchewki obierz, pokrój w grube plasterki, a następnie w ćwiartki.
- Kapustę oczyść, usuń głąb. Liście pokrój na kawałki. Gotuj razem z marchewką przez 5 minut w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedź. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Namoczoną bułkę odciśnij i razem z cebulą i mięsem mielonym przełóż do miski. Wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej olej. Pulpety smaż przez 5 minut, często obracając.
- Warzywa i klopsiki ułóż w formie żaroodpornej. Polej sosem przygotowanym z twarożku, kremówki i posiekanych ziół. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość piecz przez 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku