Dzisiaj jest: Sobota, 15.02.2025 Imieniny: Faustyna i Józefa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z pulpetami i kapustą w twarożkowym sosie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  bułka
    czerstwa
  • 750 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  marchewki
  • 600 g  kapusta
  • 400 g  mięso mielone
  • 1 sztuka  cebula
  • 2 łyżki  olej
  • 1 sztuka  jajko
  • 150 g  kremówka
  • 1 g  pieprz
  • 1 g  sól
  • 150 g  twarożek
    kremowy
  • 1 pęczek  świeże zioła

Sposób przyrządzania:

  1. Bułkę namocz w zimnej wodzie. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonym wrzątku przez 20 minut. Marchewki obierz, pokrój w grube plasterki, a następnie w ćwiartki.
  2. Kapustę oczyść, usuń głąb. Liście pokrój na kawałki. Gotuj razem z marchewką przez 5 minut w osolonej wodzie. Wszystkie warzywa odcedź. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  3. Namoczoną bułkę odciśnij i razem z cebulą i mięsem mielonym przełóż do miski. Wbij jajko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj.
  4. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki. Na patelni rozgrzej olej. Pulpety smaż przez 5 minut, często obracając.
  5. Warzywa i klopsiki ułóż w formie żaroodpornej. Polej sosem przygotowanym z twarożku, kremówki i posiekanych ziół. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość piecz przez 20 minut w 200 st. C. Przed podaniem zapiekankę udekoruj świeżymi ziołami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE