Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 8 szklanek chrupkich kostek chlebowych
- 1 szklanka tartego sera mozzarella
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- 1/2 szklanki pieczonej czerwonej papryki pokrojonej w kostkę
- 125 g gotowanej szynki
- 4 sztuki cebulki
- 2 sztuki jajka
- 1 sztuka i 1/3 szklanki mleka
- 1/4 szklanki majonezu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szynkę pokrój w kawałki. Cebule obierz i posiekaj. Sery wymieszaj.
- Połowę kostek chlebowych równomiernie rozsyp na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie posyp połową sera. Warstwę sera posyp równo połową papryki.
- Dodawaj kolejno następne warstwy: szynka, cebula, pozostałe kostki chlebowe, reszta sera.
- Jajka wymieszaj z mlekiem, majonezem i polej równomiernie zawartość naczynia. Wierzch posyp resztą papryki.
- Naczynie przykryj i odstaw do schłodzenia na minimum 60 minut. Po tym czasie piecz 50 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj bezpośrednio po upieczeniu.
Źródło przepisu: moja Kuchnia