Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
600 g wołowina
30 g masło klarowane
1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka250 ml bulion wołowy
500 g pieczarki
1/2 sztuki sok z cytryny
1 sztuka cebula
duża75 g boczek wędzony
1 ząbek czosnek
40 g masło
sól
do smakupieprz
do smaku, świeżo mielony200 ml wino białe wytrawne
4 łyżki śmietana
tłuszcz
do formy125 g ser
starty2 łyżki szczypior
posiekany
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w 1-centymetrowe paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim mięso. Dopraw do smaku papryką i podlej bulionem. Duś na małym ogniu przez 20 minut.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek.
- Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek. Następnie dodaj cebulę i zeszklij. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do składników na patelni.
- Na patelnię dorzuć pieczarki. Dopraw solą oraz pieprzem. Podlej winem i duś na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
- Zapiekankę posyp startym serem i piecz 15 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Dania zapiekane