Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.12.2023 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zapiekanka z wołowiną i pieczarkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekankę z wołowiną i pieczarkami najlepiej podawać ze świeżym pieczywem. Doskonałym dodatkiem do potrawy będą również pieczone ziemniaki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  wołowina
  • 30 g  masło klarowane
  • 1/2 łyżeczki  papryka (przyprawa)
    słodka
  • 250 ml  bulion wołowy
  • 500 g  pieczarki
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 75 g  boczek wędzony
  • 1 ząbek  czosnek
  • 40 g  masło
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku, świeżo mielony
  • 200 ml  wino białe wytrawne
  • 4 łyżki  śmietana
  • tłuszcz
    do formy
  • 125 g  ser
    starty
  • 2 łyżki  szczypior
    posiekany

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w 1-centymetrowe paski. W garnku rozgrzej masło klarowane i podsmaż na nim mięso. Dopraw do smaku papryką i podlej bulionem. Duś na małym ogniu przez 20 minut.
  2. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Cebulę obierz i razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę. Obierz czosnek.
  3. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż boczek. Następnie dodaj cebulę i zeszklij. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do składników na patelni.
  4. Na patelnię dorzuć pieczarki. Dopraw solą oraz pieprzem. Podlej winem i duś na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodaj śmietanę.
  5. Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem i dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem.
  6. Zapiekankę posyp startym serem i piecz 15 minut w 200 st. C. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Dania zapiekane


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE