Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg ziemniaki
150 g boczek wędzony
1 sztuka cebula
100 g kiełbasa
4 łyżki masło
200 g śmietana
18%200 g ser żółty
starty1 sztuka jajka
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, osusz, obierz i pokrój w plastry. Gotuj w osolonym wrzątku przez 10 minut, odsącz.
- Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego masła razem z boczkiem i kiełbasą. Dopraw posiekanym czosnkiem i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałym masłem. Wyłóż ziemniaki, a na nie podsmażoną wędlinę i cebulę.
- Śmietanę wymieszaj z tartym serem oraz rozkłóconym jajkiem. Mieszanką polej zapiekankę. Piecz 20 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku