Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
800 g kiełbasa
1 kg ziemniaki
młode
2 sztuki cebula
średnie
300 g śmietana
18%
200 g ser żółty
1/2 pęczki szczypior
sól
do smaku
pieprz
do smaku
1 łyżka olej
do smażenia
1 łyżka masło
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokrój w skośne plasterki. Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć kiełbasę. Zrumień z obu stron. Ziemniaki i cebulę obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki.
- Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Układaj na niej pionowo na przemian kiełbasę, ziemniaki i cebulę. Warzywa oprósz solą oraz pieprzem.
- Szczypiorek umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Posyp szczypiorkiem zapiekankę. Śmietanę wymieszaj z solą oraz pieprzem. Następnie polej nią składniki w formie.
- Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim zapiekankę. Gotową zapiekankę piecz w 160 st. C przez 40 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!