Dzisiaj jest: Niedziela, 27.11.2022 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to przepis, który można zmodyfikować dodając do niej np. cukinię pokrojoną w plastry lub kawałki papryk.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 800 g  kiełbasa
  • 1 kg  ziemniaki
    młode
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 300 g  śmietana
    18%
  • 200 g  ser żółty
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  olej
    do smażenia
  • 1 łyżka  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Kiełbasę pokrój w skośne plasterki. Olej rozgrzej na patelni. Wrzuć kiełbasę. Zrumień z obu stron. Ziemniaki i cebulę obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki.
  2. Formę żaroodporną wysmaruj masłem. Układaj na niej pionowo na przemian kiełbasę, ziemniaki i cebulę. Warzywa oprósz solą oraz pieprzem.
  3. Szczypiorek umyj, dokładnie osusz i posiekaj. Posyp szczypiorkiem zapiekankę. Śmietanę wymieszaj z solą oraz pieprzem. Następnie polej nią składniki w formie.
  4. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach i posyp nim zapiekankę. Gotową zapiekankę piecz w 160 st. C przez 40 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE