Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
4 sztuki duże ziemniaki
200 g sera żółtego w plastrach
200 g szynki wędzonej w kawałku
1 sztuka por
1 łyżka masła
- Sos beszamelowy
1 łyżka masła
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
- Dodatkowo
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry. Por umyj, pokrój w plastry i podduś na łyżce masła.
- Sos beszamelowy: W garnku rozpuść masło. Powoli partiami wsypuj mąkę, stale mieszając. Gdy masa będzie już gładka, wlewaj mleko, ciągle mieszając. Podgrzewaj płyn na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Zapiekanka ziemniaczana z szynką: Szynkę pokrój w plastry. W żaroodpornym naczyniu ułóż kolejno połowę ziemniaków, por, szynkę i resztę ziemniaków. Warstwy przekładaj serem. Na wierzchu połóż resztę plastrów sera i zalej sosem beszamelowym. Zapiekankę piecz 40 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Moja kuchnia