Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapiekanki z kurczakiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapiekanki z kurczakiem najlepiej serwować ze świeżym pieczywem. Danie można wzbogacić dodając do nadzienia np. podsmażone pieczarki.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 200 g  filet z kurczaka
    ugotowany
  • 2 opakowania  ciasto francuskie
  • 1 sztuka  cebula
  • 1 łyżeczka  kminek
    mielony
  • 1 sztuka  jajka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  mąka
  • 100 ml  bulion drobiowy
    gorący
  • 1 łyżka  śmietana
    30%
  • 2 łyżki  sok z cytryny
  • 1 szczypta  estragon
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę i wymieszaj. Podlej bulionem, po czym dodaj śmietanę, estragon oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.
  2. Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki i wrzuć do sosu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Ciasto francuskie podziel na 8 części. 4 kokilki wysmaruj pozostałym masłem i wyłóż 4 kawałkami ciasta, mocno dociskając. Wylej na ciasto nadzienie i równomiernie rozprowadź.
  4. Wierzchy naczyń przykryj pozostałym ciastem francuskim, zlepiając obie części tak, aby zamknąć nadzienie w środku. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  5. Tak przygotowane zapiekanki piecz 20 minut w 190 st. C. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE