Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 200 g filet z kurczaka
ugotowany - 2 opakowania ciasto francuskie
- 1 sztuka cebula
- 1 łyżeczka kminek
mielony - 1 sztuka jajka
- 1 ząbek czosnek
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- 100 ml bulion drobiowy
gorący - 1 łyżka śmietana
30% - 2 łyżki sok z cytryny
- 1 szczypta estragon
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę i wymieszaj. Podlej bulionem, po czym dodaj śmietanę, estragon oraz sok z cytryny. Całość wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia.
- Filet z kurczaka pokrój na małe kawałki i wrzuć do sosu. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz mielonym kminkiem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Ciasto francuskie podziel na 8 części. 4 kokilki wysmaruj pozostałym masłem i wyłóż 4 kawałkami ciasta, mocno dociskając. Wylej na ciasto nadzienie i równomiernie rozprowadź.
- Wierzchy naczyń przykryj pozostałym ciastem francuskim, zlepiając obie części tak, aby zamknąć nadzienie w środku. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Tak przygotowane zapiekanki piecz 20 minut w 190 st. C. Danie podawaj od razu po przygotowaniu.
Źródło przepisu: Smacznego!