Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki sznycle z indyka
- 4 sztuki plasterki szynki
- 150 g twarożku śmietankowego
- 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem
- 1 sztuka chili
- 4 sztuki gałązki natki pietruszki
- 3 sztuki gałązki oregano
- 4 sztuki gałązki tymianku
- 2 sztuki gałązki koperku
- 1 sztuka biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka puszka pomidorów
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka jasnego sosu pieczeniowego z torebki
- kilka kropli soku z cytryny
- mielona słodka papryka
- mielona ostra papryka
- suszona bazylia
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Sznycle umyj, osusz i rozbij. Skrop mięso sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem.
- Dymki oczyść, posiekaj. Chili przetnij na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz i grubo posiekaj.
- Mięso posmaruj serkiem. Przykryj plasterkami szynki i posyp grubą warstwą posiekanych ziół, dymek i chili. Zwiń mięso formując roladki i zepnij je wykałaczkami. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 15 minut.
- Białą cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodaj masło i rozgrzej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj rozgniecione pomidory z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
- Uzyskany sos zagęść sosem pieczeniowym. Wrzuć do niego roladki i mocno podgrzej. Gotowe mięso podawaj polane sosem z kluskami śląskimi.
Źródło przepisu: Smacznego!