Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zawijańce z indyka z ziołami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki sznycle z indyka
  • 4 sztuki plasterki szynki
  • 150 g  twarożku śmietankowego
  • 2 sztuki dymki ze szczypiorkiem
  • 1 sztuka chili
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 3 sztuki gałązki oregano
  • 4 sztuki gałązki tymianku
  • 2 sztuki gałązki koperku
  • 1 sztuka biała cebula
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka puszka pomidorów
  • 2 łyżki  oleju
  • 2 łyżki  masła
  • 1 łyżka  jasnego sosu pieczeniowego z torebki
  • kilka kropli soku z cytryny
  • mielona słodka papryka
  • mielona ostra papryka
  • suszona bazylia
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Sznycle umyj, osusz i rozbij. Skrop mięso sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem.
  2. Dymki oczyść, posiekaj. Chili przetnij na pół, usuń pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Zioła opłucz i grubo posiekaj.
  3. Mięso posmaruj serkiem. Przykryj plasterkami szynki i posyp grubą warstwą posiekanych ziół, dymek i chili. Zwiń mięso formując roladki i zepnij je wykałaczkami. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju. Następnie zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 15 minut.
  4. Białą cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Do tłuszczu po smażeniu mięsa dodaj masło i rozgrzej. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj rozgniecione pomidory z zalewą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz bazylią. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
  5. Uzyskany sos zagęść sosem pieczeniowym. Wrzuć do niego roladki i mocno podgrzej. Gotowe mięso podawaj polane sosem z kluskami śląskimi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 149


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE