Dzisiaj jest: Sobota, 29.01.2022 Imieniny: Zdzisława i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zawijańce z pieczonymi porami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zawijańce z pieczonymi porami to przepis na smaczne danie. By polędwica skruszała, warto ją delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie zamarynować.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  polędwica
  • 200 g  por
  • 200 g  ziemniaki
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1/2 pęczki  natka pietruszki
  • 1/2 pęczki  tymianek
  • 1/2 pęczki  szczypior
  • 40 g  masło
  • 100 ml  wino białe wytrawne
  • 40 ml  oliwa z oliwek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwicę pokrój w niezbyt grube plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki. Pory oczyść, pokrój w średniej wielkości kawałki.
  2. Pory obsmaż na 20 g masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Podlej białym winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj patelnię i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 st. C. Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron.
  3. Na koniec do usmażonych kotletów dodaj resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Upieczone pory wyjmij z piekarnika i lekko przestudź, a następnie każdy kawałek zawiń w plaster mięsa. Zawijańce zepnij wykałaczką, by się nie rozwinęły, po czym posyp posiekanym szczypiorkiem.
  5. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, podziel na ósemki i podawaj z mięsem. Można podawać je z masłem oraz posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 6

Przepisy: 41


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE