Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 600 g polędwica
- 200 g por
- 200 g ziemniaki
- 1 ząbek czosnek
- 1/2 pęczki natka pietruszki
- 1/2 pęczki tymianek
- 1/2 pęczki szczypior
- 40 g masło
- 100 ml wino białe wytrawne
- 40 ml oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwicę pokrój w niezbyt grube plastry i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki. Pory oczyść, pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Pory obsmaż na 20 g masła z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym tymiankiem. Podlej białym winem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przykryj patelnię i piecz w piekarniku przez 10 minut w 160 st. C. Mięso usmaż na rozgrzanej oliwie z oliwek z obu stron.
- Na koniec do usmażonych kotletów dodaj resztę masła i posiekaną natkę pietruszki.
- Upieczone pory wyjmij z piekarnika i lekko przestudź, a następnie każdy kawałek zawiń w plaster mięsa. Zawijańce zepnij wykałaczką, by się nie rozwinęły, po czym posyp posiekanym szczypiorkiem.
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, podziel na ósemki i podawaj z mięsem. Można podawać je z masłem oraz posiekaną natką pietruszki.