Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zawijaniec z mięsem mielonym i fetą


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  mielonej wołowiny
  • 1 sztuka cebula
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 sztuki jajka
  • olej
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 200 g  selera naciowego
  • 300 g  ciasta francuskiego
  • 4 łyżki  bułki tartej
  • 75 g  obranych migdałów
  • 100 g  sera feta
  • 350 g  jogurtu śmietankowego
  • 1 łyżeczka  curry
  • 1 łyżka  posiekanej mięty
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Lekko podsmaż na rozgrzanym oleju.
  2. Papryki umyj, oczyść z nasion i wraz z umytym selerem naciowym pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym wymieszaj z mięsem.
  3. Ciasto francuskie rozwałkuj, oprósz bułką tartą. Na wierzch wyłóż masę mięsną oraz warzywa. Składniki posyp migdałami i pokrojoną w kostkę fetą.
  4. Całość zwiń. Roladę przenieś na natłuszczoną blachę i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
  5. Do miski wlej jogurt. Dodaj curry oraz posiekaną miętę i wymieszaj. Następnie sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dip podawaj jako dodatek do rolady.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE