Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 sztuka cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 sztuki jajka
- olej
- pieprz cayenne
- majeranek
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka żółta papryka
- 200 g selera naciowego
- 300 g ciasta francuskiego
- 4 łyżki bułki tartej
- 75 g obranych migdałów
- 100 g sera feta
- 350 g jogurtu śmietankowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżka posiekanej mięty
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj z mięsem mielonym, jajkiem, solą, pieprzem, pieprzem cayenne oraz majerankiem. Lekko podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Papryki umyj, oczyść z nasion i wraz z umytym selerem naciowym pokrój na mniejsze kawałki. Podsmaż na rozgrzanym oleju, po czym wymieszaj z mięsem.
- Ciasto francuskie rozwałkuj, oprósz bułką tartą. Na wierzch wyłóż masę mięsną oraz warzywa. Składniki posyp migdałami i pokrojoną w kostkę fetą.
- Całość zwiń. Roladę przenieś na natłuszczoną blachę i posmaruj jajkiem. Piecz 25 minut w temperaturze 200 st. C.
- Do miski wlej jogurt. Dodaj curry oraz posiekaną miętę i wymieszaj. Następnie sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dip podawaj jako dodatek do rolady.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku