Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 4 sztuki goździki
- 5 sztuk ziaren ziela angielskiego
- liść laurowy
- 5 sztuk jabłek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 sztuka jajko
- mąka
- tłuszcz do smażenia i formy
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka kminku
- sól
- sok z cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka zalej 2 szklankami wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki i sól. Gotuj 60 minut. Po tym czasie wyjmij mięso, obtocz w jajku i bułce, usmaż na rozgrzanym oleju.
- Jabłka obierz, skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i kminkiem, piecz w natłuszczonej blasze 15-20 minut w temperaturze 170 st. C.
- Wywar przecedź, wlej sok jabłkowy, zagęść mąką i zagotuj. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny.
- Żeberka podawaj z sosem i jabłkami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!