Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
2-3 sztuki posiekane ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
1 l bulionu
sól
pieprz
- Sos amerykański
150 g przecieru pomidorowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz mięso solą, pieprzem, papryką oraz ziołami. Wymieszaj i odstaw na 2 godziny, by się zamarynowały.
- W garnku zagotuj bulion, a gdy zacznie wrzeć wrzuć do niego żeberka i gotuj przez 20 minut.
- W misce wymieszaj przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, oliwę oraz słodką mieloną paprykę.
- Żeberka odcedź i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej przygotowanym sosem i wymieszaj. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka