Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 700 g żeberka
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki jabłka
- 3 ząbki czosnek
- 1 opakowanie grzyby suszone
- 1/2 l wino białe wytrawne
- 1 l woda
- rozmaryn
suszony, do smaku - 1 gałązka rozmaryn
świeży - 4 sztuki jałowiec
ziarna - 3 sztuki ziele angielskie
ziarna - pieprz ziołowy
do smaku - majeranek
do smaku - oregano
świeże, do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka umyj, pokrój na mniejsze porcje i obsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i marchew. Przesmaż chwilę, po czym podlej winem oraz niewielką ilością wody.
- Grzyby namocz, wypłucz i dodaj do żeberek. Dopraw potrawę do smaku, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie, podlewając wodą.
- Pod koniec dodaj pokrojone w plasterki jabłka i duś jeszcze 10 minut. Przed podaniem posyp listkami oregano.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka