Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
700 g żeberka
1 sztuka marchew
1 sztuka cebula
2 sztuki jabłka
3 ząbki czosnek
1 opakowanie grzyby suszone
1/2 l wino białe wytrawne
1 l woda
rozmaryn
suszony, do smaku1 gałązka rozmaryn
świeży4 sztuki jałowiec
ziarna3 sztuki ziele angielskie
ziarnapieprz ziołowy
do smakumajeranek
do smakuoregano
świeże, do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka umyj, pokrój na mniejsze porcje i obsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i marchew. Przesmaż chwilę, po czym podlej winem oraz niewielką ilością wody.
- Grzyby namocz, wypłucz i dodaj do żeberek. Dopraw potrawę do smaku, przykryj i duś, aż mięso będzie miękkie, podlewając wodą.
- Pod koniec dodaj pokrojone w plasterki jabłka i duś jeszcze 10 minut. Przed podaniem posyp listkami oregano.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka