Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.3 kg żeberek
- Marynata
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki keczupu
- 100 ml oleju
- Dodatkowo
- 1 kg kwaszonej kapusty
- 2 sztuki liście laurowe
- 4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 2 sztuki średnie cebule pokrojone w kostkę
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka pokrój na mniejsze części. W misce wymieszaj składniki marynaty i nasmaruj nią mięso. Przykryj folią i włóż na kilka godzin do lodówki.
- Zamarynowane żeberka usmaż na patelni bez tłuszczu. Następnie zdejmij z patelni mięso i podsmaż na niej cebulę. Dodaj odciśniętą i posiekaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Smaż wszystko przez około 10 minut.
- Połowę kapusty przełóż do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż żeberka i przykryj je pozostałą kapustą. Naczynie zakryj folią aluminiową i piecz 90 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka