Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1.5 kg żeberka wieprzowe
- 1 główka kapusta biała
mała - 2 sztuki cebula
- 250 ml bulion
- 250 ml wino białe wytrawne
- 8 sztuk śliwki wędzone
- sól
do smaku - 2 sztuki liście laurowe
- pieprz
do smaku - 1/2 łyżeczki cząber
- 2 łyżki olej rzepakowy
- 1/2 łyżeczki tymianek
- 1 łyżka papryka (przyprawa)
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 4 ziarenka pieprz czarny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Dopraw solą oraz pieprzem. Kapustę poszatkuj, a cebule pokrój w kostkę.
- Żeberka smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i wyjmij z naczynia.
- Kapustę wrzuć na patelnię. Dopraw papryką, cząbrem i tymiankiem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Mieszając, smaż przez 5 minut.
- Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Podlej winem, po czym duś, aż alkohol lekko odparuje. Całość podlej bulionem.
- Do kapusty z cebulą dodaj śliwki i wymieszaj. Połowę mieszanki przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na kapuście ułóż żeberka, po czym wyłóż pozostałą kapustę. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika. Piecz 90 minut w 180 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku