Dzisiaj jest: Poniedziałek, 07.10.2024 Imieniny: Marii i Marka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żeberka w kapuście


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Żeberka w kapuście najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub gotowanymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 kg  żeberka wieprzowe
  • 1 główka  kapusta biała
    mała
  • 2 sztuki  cebula
  • 250 ml  bulion
  • 250 ml  wino białe wytrawne
  • 8 sztuk  śliwki wędzone
  • sól
    do smaku
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • pieprz
    do smaku
  • 1/2 łyżeczki  cząber
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
  • 1 łyżka  papryka (przyprawa)
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 4 ziarenka  pieprz czarny

Sposób przyrządzania:

  1. Żeberka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Dopraw solą oraz pieprzem. Kapustę poszatkuj, a cebule pokrój w kostkę.
  2. Żeberka smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony do zrumienienia. Zdejmij z patelni i odłóż. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i wyjmij z naczynia.
  3. Kapustę wrzuć na patelnię. Dopraw papryką, cząbrem i tymiankiem. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Mieszając, smaż przez 5 minut.
  4. Do kapusty dodaj podsmażoną cebulę i wymieszaj. Podlej winem, po czym duś, aż alkohol lekko odparuje. Całość podlej bulionem.
  5. Do kapusty z cebulą dodaj śliwki i wymieszaj. Połowę mieszanki przełóż do naczynia żaroodpornego.
  6. Na kapuście ułóż żeberka, po czym wyłóż pozostałą kapustę. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika. Piecz 90 minut w 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE