Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 80 dag żeberek wieprzowych
- Marynata
- 4 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- 3 łyżki płynnego miodu
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego
- 1 szczypta mielonych goździków
- 1 szczypta mielonego imbiru
- 1 szczypta mielonego cynamonu
- 1 szczypta mielonego ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- Szaszłyki
- 1 sztuka żółta papryka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 8 sztuk szalotek
- kilka pieczarek
- świeże liście laurowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem oraz dżemem. Dopraw do smaku mielonymi przyprawami, solą i pieprzem.
- Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki. Następnie posmaruj mięso przygotowaną wcześniej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie ułóż mięso na tackach do grillowania. Piecz na rumiano z obu stron przez 30-40 minut. W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obróć i posmaruj marynatą.
- Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w dość grubą kostkę. Pieczarki oczyść, większe pokrój na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie paprykę, szalotki, pieczarki i liście laurowe.
- Warzywne szaszłyki układaj na tackach do grillowania. Piecz 15 minut. Podawaj do żeberek.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca