Dzisiaj jest: Wtorek, 03.12.2024 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żeberka z paprykowymi szaszłykami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 80 dag  żeberek wieprzowych
    Marynata
  • 4 łyżki  musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • 3 łyżki  płynnego miodu
  • 6 łyżek  oleju
  • 3 łyżki  octu jabłkowego
  • 2 łyżki  dżemu pomarańczowego lub morelowego
  • 1 szczypta  mielonych goździków
  • 1 szczypta  mielonego imbiru
  • 1 szczypta  mielonego cynamonu
  • 1 szczypta  mielonego ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
    Szaszłyki
  • 1 sztuka żółta papryka
  • 1 sztuka czerwona papryka
  • 8 sztuk szalotek
  • kilka pieczarek
  • świeże liście laurowe

Sposób przyrządzania:

  1. Olej wymieszaj z octem, musztardą, miodem oraz dżemem. Dopraw do smaku mielonymi przyprawami, solą i pieprzem.
  2. Żeberka umyj, osusz, pokrój na kawałki. Następnie posmaruj mięso przygotowaną wcześniej marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin.
  3. Po tym czasie ułóż mięso na tackach do grillowania. Piecz na rumiano z obu stron przez 30-40 minut. W czasie pieczenia żeberka kilkakrotnie obróć i posmaruj marynatą.
  4. Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w dość grubą kostkę. Pieczarki oczyść, większe pokrój na pół. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie paprykę, szalotki, pieczarki i liście laurowe.
  5. Warzywne szaszłyki układaj na tackach do grillowania. Piecz 15 minut. Podawaj do żeberek.
Smacznego!


Źródło przepisu: Pani Domu poleca


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE