Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 kg żeberek
- 1 sztuka liść laurowy
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 2 sztuki ziarenka pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka oleju
- sól
- 2 sztuki cebule
- pieprz
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- 4 łyżki sosu sojowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żeberka włóż do garnka z zimną wodą i dodaj 1 liść laurowy, 2 ziarenka pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego oraz 1 łyżkę soli. Płyn doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie mięso wyjmij z wywaru i ostudź. Cebulę dokładnie obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju.
- W dużej misce wymieszaj miód, keczup, sos sojowy, ostudzoną cebulę oraz przyprawy.
- Do przygotowanej marynaty włóż ostudzone żeberka i całość wymieszaj tak, żeby każdy kawałek mięsa był pokryty glazurą. Wstaw do lodówki na 60 minut.
- Po tym czasie ułóż mięso na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Żeberka piecz 90 minut, aż się zrumienią. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku