Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki ziemniaki
duże - 1 sztuka cebula czerwona
duża - 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1 szklanka szynka
pokrojona w kostkę - 3 łyżki kukurydza
- dymka ze szczypiorkiem
tylko zielona część - 4 łyżki ser żółty
starty - 2 ząbki czosnek
- 4 łyżki olej
- 3 łyżki masło
- 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
ostra - 1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, odetnij wierzchy, wydrąż środek i posiekaj. Skrop ziemniaki olejem, oprósz pieprzem i piecz 40 minut w 190 st. C.
- Na patelni rozpuść masło. Podsmaż na nim pokrojone ziemniaki, cebulę, paprykę i czosnek. Następnie dodaj wędlinę i smaż jeszcze 10 minut. Po tym czasie przestudź podsmażony farsz i dodaj do niego ser, kukurydzę i dymkę. Upieczone ziemniaki napełnij farszem i piecz jeszcze 20 minut.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka