Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki ziemniaki
duże - 1 sztuka cebula
- 2 ząbki czosnek
- 1 sztuka marchew
- 1 gałązka seler naciowy
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 400 g mięso mielone
jagnięce - 1 łyżka przecier pomidorowy
- 3 łyżki wino czerwone wytrawne
- 1 łyżka rozmaryn
posiekany - 100 g ser żółty
starty - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i przestudź. Następnie przekrój na pół i wydrąż.
- Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Marchewkę i seler oczyść, pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj marchewkę i seler, przesmaż. Na koniec dodaj mięso, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do podsmażonych składników dodaj przecier pomidorowy, wino, rozmaryn, po czym duś pod przykryciem przez 30 minut. Pod koniec odkryj i odparuj nadmiar płynu.
- Powstałym farszem wypełnij wydrążone ziemniaki. Piecz 10 minut w 200 st. C. Po tym czasie oprósz serem i podpiecz jeszcze 5 minut.
Źródło przepisu: Smacznego!