Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
2 sztuki duże filety z kurczaka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
1 szczypta mielonej ostrej papryki
2 łyżki oleju
30 dag sera gouda
400 ml śmietany 18 %
3 ząbki czosnku
tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz. Ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i ostudź.
- 2 łyżki oleju wymieszaj z ziołami prowansalskimi i mieloną papryką.
- Kurczaka pokrój na małe kawałki i wrzuć do marynaty. Odstaw na 20 minut. Następnie smaż na rozgrzanej patelni, nie dodając już oleju.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w grube plastry.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Następnie układaj w nim na przemian ziemniaki, kurczaka i ser, tak aby na wierzchu zapiekanki było mięso.
- Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polej zapiekankę, a wierzch posyp resztą sera. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: przyślij przepis!