Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Ziemniaki z kurczakiem zapiekane z sosem czosnkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  ziemniaków
  • 2 sztuki duże filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 szczypta  mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki  oleju
  • 30 dag  sera gouda
  • 400 ml  śmietany 18 %
  • 3 ząbki  czosnku
  • tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Ziemniaki obierz. Ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedź i ostudź.
  2. 2 łyżki oleju wymieszaj z ziołami prowansalskimi i mieloną papryką.
  3. Kurczaka pokrój na małe kawałki i wrzuć do marynaty. Odstaw na 20 minut. Następnie smaż na rozgrzanej patelni, nie dodając już oleju.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w grube plastry.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Następnie układaj w nim na przemian ziemniaki, kurczaka i ser, tak aby na wierzchu zapiekanki było mięso.
  6. Śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak powstałym sosem polej zapiekankę, a wierzch posyp resztą sera. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE