Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg ziemniaków
30 dag brukselki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka duża cebula
2 sztuki marchewki
2 sztuki papryczki chili
50 dag mieszanego mięsa mielonego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 sztuka puszka krojonych pomidorów
sos worcester do smaku
suszone oregano
suszona bazylia
25 dag kremówki
4 dag startego parmezanu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój na kawałki i ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Odcedź. Brukselkę oczyść i również ugotuj na półmiękko w osolonej wodzie. Cebulę oraz marchewki obierz, pokrój i podsmaż na rozgrzanej oliwie wraz z posiekanymi papryczkami chili.
- Dodaj mięso i podsmażaj, mieszając. Do zawartości patelni dołóż przecier pomidorowy oraz pomidory z puszki. Dopraw sosem worcester, solą, pieprzem i ziołami. Duś przez 15 minut.
- Ziemniaki i brukselkę przełóż do brytfanny. Rozłóż mięso, zalej śmietaną i posyp parmezanem. Piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: Smacznego!