Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg wołowiny pieczeniowej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- świeżo zmielony kolorowy pieprz
- kilka listków szałwii
- 2 sztuki liście laurowe
- 1 sztuka posiekana cebula
- 1 sztuka duża marchewka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 15 dag pieczarek
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i natrzyj ziołami oraz przyprawami. Na wierzchu ułóż liście laurowe, posyp szałwią i wstaw do lodówki na 8 godzin.
- Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie paski. Podsmaż je na rozgrzanym oleju.
- Cebulę podsmaż na oleju. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki i dodaj do cebuli wraz z koncentratem. Wymieszaj i chwilę razem podsmaż. Następnie stopniowo wlewaj piwo i bulion. Duś wszystko razem przez 5 minut.
- Zamarynowane mięso obsmaż na oleju. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj warzywami i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 st. C. Po tym czasie odwróć pieczeń, dodaj pieczarki i piecz jeszcze przez 30 minut.
Źródło przepisu: przyślij przepis!