Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
600 g mięso mielone
wieprzowo-wołowe1 sztuka bułka pszenna
czerstwa2 sztuki pomidory
120 g ser mozzarella
starty1 garść bazylia
listki2 ząbki czosnek
1 sztuka jajka
1 garść bułka tarta
+ do panierowaniaoliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czerstwą bułkę namocz w letniej wodzie. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno pokrój. Bazylię umyj, osusz i posiekaj. Czosnek obierz.
- Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, odciśniętą bułkę, posiekaną bazylię, pomidory, startą mozzarellę, przeciśnięty przez praskę czosnek i garść bułki tartej. Całość wyrób na jednolitą masę.
- Mięsną masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kotlety. Następnie obtocz je w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie. Gotowe kotleciki osącz z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym.
Źródło przepisu: Smacznego!