Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ziołowo-cytrynowe udka z kurczaka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk udek z kurczaka
  • 2 sztuki cytryny
  • 100 ml  oliwy
  • 2 łyżeczki  soli ziołowej
  • 2 łyżki  listków świeżego tymianku
  • 2 łyżki  rozmarynu
  • 1 łyżka  musztardy dijon
  • koperek

Sposób przyrządzania:

  1. Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj.
  2. Skórkę z cytryny zetrzyj do miski i wyciśnij z 1 cytryny sok. Dodaj oliwę, musztardę, posiekane zioła i wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj udka kurczaka. Przełóż je do miski i wstaw na godzinę do lodówki.
  3. Po tym czasie rozłóż kurczaka na blasze. Wylej na nie pozostałą marynatę. Drugą cytrynę umyj, pokrój w plasterki i obłóż nimi kurczaka.
  4. Piecz kurczaka przez 30 minut w 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE