Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 8 sztuk udek z kurczaka
- 2 sztuki cytryny
- 100 ml oliwy
- 2 łyżeczki soli ziołowej
- 2 łyżki listków świeżego tymianku
- 2 łyżki rozmarynu
- 1 łyżka musztardy dijon
- koperek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Cytryny dokładnie umyj i wyszoruj.
- Skórkę z cytryny zetrzyj do miski i wyciśnij z 1 cytryny sok. Dodaj oliwę, musztardę, posiekane zioła i wymieszaj. Przygotowaną marynatą natrzyj udka kurczaka. Przełóż je do miski i wstaw na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie rozłóż kurczaka na blasze. Wylej na nie pozostałą marynatę. Drugą cytrynę umyj, pokrój w plasterki i obłóż nimi kurczaka.
- Piecz kurczaka przez 30 minut w 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Przed podaniem udekoruj koperkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka