Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 500 g ugotowanego mięsa z kurczaka
- 4 sztuki jajka
- 12 sztuk dużych ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki
- 1 sztuka cebula
- sól
- pieprz
- 200 g bułki tartej
- olej do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki umyj, obierz, ugotuj i wystudź. Następnie przeciśnij przez praskę. Dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto.
- Mięso z kurczaka zmiel w maszynce. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanym oleju. Ugotuj na twardo 2 jajka, obierz i pokrój w kostkę.
- Mięso z kurczaka wymieszaj z cebulą i jajkami. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój go w kwadraty. Na każdy z nich wyłóż farsz z kurczaka. Ciasto zawiń w bardzo cienkie rożki i obtocz je w bułce tartej. Tak przygotowane rożki smaż na głębokim oleju, aż będą rumiane.
Źródło przepisu: Przepisy czytelników