Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Żołądki z indyka w sosie potrawkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Żołądki z indyka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, zieloną sałatą polaną sosem jogurtowym lub pieczonymi owocami.

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 kg  żołądki z indyka
  • 1 sztuka  włoszczyzna
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
    Sos:
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżka  mąka pszenna
  • 2 szklanki  wywar z włoszczyzny i żołądków
  • 1 szklanka  rodzynki
  • 4 łyżki  śmietana kremówka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
  • 1 sztuka  sok z cytryny
  • sól
    do smaku
  • cukier
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości w wywarze z włoszczyzny, odstawiamy do wychłodzenia.
  2. Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą, odstawiamy do odsączenia.
  3. Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zarumieniła, tylko straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładanie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy.
  4. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, rodzynki, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i cukrem.
  5. Do sosu dodajemy pokrojone w "makaronik" żołądki, naczynie przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu.



Przepis dodany przez:

Posty : 3

Przepisy: 49


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE