Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 kg żołądki z indyka
- 1 sztuka włoszczyzna
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - 3 ziarenka ziele angielskie
- Sos:
- 1 łyżka masło
- 1 łyżka mąka pszenna
- 2 szklanki wywar z włoszczyzny i żołądków
- 1 szklanka rodzynki
- 4 łyżki śmietana kremówka
- 1 sztuka skórka z cytryny
- 1 sztuka sok z cytryny
- sól
do smaku - cukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości w wywarze z włoszczyzny, odstawiamy do wychłodzenia.
- Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą, odstawiamy do odsączenia.
- Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zarumieniła, tylko straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładanie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy.
- Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, rodzynki, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Do sosu dodajemy pokrojone w "makaronik" żołądki, naczynie przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu.