Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 kg żołądki z indyka
1 sztuka włoszczyzna
sól
do smakupieprz
do smaku3 ziarenka ziele angielskie
- Sos:
1 łyżka masło
1 łyżka mąka pszenna
2 szklanki wywar z włoszczyzny i żołądków
1 szklanka rodzynki
4 łyżki śmietana kremówka
1 sztuka skórka z cytryny
1 sztuka sok z cytryny
sól
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żołądki gotujemy z przyprawami do miękkości w wywarze z włoszczyzny, odstawiamy do wychłodzenia.
- Rodzynki przelewamy na sicie gorącą wodą, odstawiamy do odsączenia.
- Masło lekko zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zarumieniła, tylko straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem i bardzo dokładanie mieszamy, by nie powstały najmniejsze nawet grudki, składniki przez chwilę gotujemy.
- Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, rodzynki, śmietanę, doprawiamy do smaku solą i cukrem.
- Do sosu dodajemy pokrojone w "makaronik" żołądki, naczynie przykrywamy i trzymamy przez kilka minut w ciepłym miejscu.