Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 500 g wołowina
- 1/2 sztuki bułka pszenna
- 1 sztuka marchew
- 1 sztuka ogórek kiszony
- 1/2 sztuki papryka czerwona
- 1/2 sztuki papryka zielona
- 1 sztuka cebula czerwona
mała - 3 łyżeczki musztarda
Dijon - 3 łyżki mąka
- 1 szczypta kolendra
suszona - 1 szczypta cząber
- 1/2 łyżeczki papryka (przyprawa)
słodka - 3 ziarenka ziele angielskie
- 2 sztuki liście laurowe
- olej
do smażenia - 1 łyżka masło
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę umyj, osusz i pokrój w 4 plastry. Mięso rozbij na cienkie kotlety.
- Kawałki wołowiny oprósz z jednej strony solą oraz pieprzem. Następnie cienko posmaruj musztardą. Wszystkie warzywa oczyść, po czym pokrój w cienkie paseczki.
- Na środku ułóż po kawałku marchewki, kiszonego ogórka, cebuli i czerwonej papryki. Mięso zwiń, tworząc roladki i zepnij je wykałaczkami.
- W garnku rozgrzej olej i dodaj 1 łyżkę masła. Roladki obtocz w mące i zrumień na rozgrzanym tłuszczu. Dolej wodę. Dorzuć ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Mięso duś przez 30 minut do miękkości.
- Pozostałe warzywa pokrój w kostkę. 1/2 bułki pokrusz. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj kolendrę, cząber i paprykę słodką. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Duś jeszcze przez 7 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku